Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Højskoleeftermiddag ved Mikkel Frey Damgaard - "Sørgekåben - Foredrag om skam der rejser gennem generationer"

Dato
Fredag d. 28. august 2020, Kl. 14:00 til kl. 16:00
Sted
Johannes Døbers Kirke, krypten, Trekronergade 12, 2500 Valby
Pris
20 kr.

Journalist og forfatter, Mikkel Frey Damgaard, fortæller om sin bog ”Sørgekåben” (Gyldendal, september 2019), en hæsblæsende undersøgelse af faderens selvmord i 1986.

Selvmordet blev et traume, ikke bare for forfatteren, men for hele familien, og i et forsøg på at fortrænge det svære, opstod en tavshed og et mørke hvor dæmoner kunne trives, og Mikkel frygtede at ende som sin far.

Først en sommernat i 2012 tog Mikkel Frey Damgaard med rystende hænder fat på en mappe med faderens breve og digte. Over de næste syv år nærmede Mikkel sig langsomt, og bid for bid åbenbaredes en labyrintisk og uhyggelig historie, som gik generationer tilbage, og som havde kastet sine skamskygger fra oldefar, til farfar, til far og til søn, og kulminerede med bogen ”Sørgekåben”.

Fortællingen flyttede sig fra at være en historie om en søn, der var ved at gå i stykker i skyggerne fra mørket i familien, men endte med at være en langt større historie om hemmeligheder fra Anden Verdenskrig og Ungdomsoprøret. Det handler om skam som rejser fra generation til generation, og om forfatterens forsøg på at bryde kæden.

I foredraget fortæller Mikkel Frey Damgaard om arbejdet på lokalarkiver, biblioteker og på Rigsarkivet, hvor historierne foldes ud og dokumenteres. Men ved siden af den konkrete dokumentation, findes selvfølgelig en række fortællinger i familien, og Mikkel fortæller om, hvordan man som forfatter og menneske, kan gå til de fortællinger, som findes i de fleste familier, men hvor ingen rigtig kender den reelle sandhedsværdi.

Mikkel Frey Damgaard (f. 1978), uddannet journalist, og har suppleret med studier i Kunsthistorie ved Københavns Universitet. Han har været vært på blandet andet Deadline og DR2 Dagen og ligeledes været nomineret til en lang række priser, herunder Cavlingprisen. I foråret 2017 lavede han serien ”Selvmordstanker”, som blev sendt på P1 og forsøgte at besvare spørgsmålet ”Kan man arve et selvmord?”. Programmet blev nomineret til ”Årets radioprogram” ved Prix Radio. I efteråret 2018 medvirkede han i Farvel Far”, hvor han sammen med tre andre kendte mennesker, som også havde mistet deres far til selvmord, fortalte om konsekvenserne af samme.

Ophavsret: